Selecteer een pagina

Dik Bij De Dokter

over dit project

In elke krant, in elke nieuwsuitzending en overal online komen we berichten met sensationele koppen tegen die schreeuwen dat er wereldwijd een ‘obesitasepidemie’ heerst. Dat het enorm ongezond is om dik te zijn. En dat ‘obesitas’ zoveel geld kost voor onze gezondheidszorg. Dat het allemaal niet zo zwart-wit is, krijgen we daarentegen nooit te horen.

We horen nooit de verhalen van dikke patiënten zelf. Dat zij zich vernederd voelen als een zorgverlener weer maar eens een preek geeft over hun gewicht. Dat ze enorm veel stress hebben voor een bezoek aan een dokter, omdat ze niet opnieuw willen horen dat afvallen het enige is wat ze kunnen doen. En dat ze blijven rondlopen met een probleem waarvan ze weten dat het ernstig is, maar toch niet naar de dokter gaan omdat die alleen maar een maagoperatie gaat voorstellen.

We horen niet dat dokters negatieve opmerkingen geven over het gewicht van hun patiënten. Dat ze weigeren om verdere tests te doen, omdat de oorzaak van het probleem altijd het ‘overgewicht’ is. Of dat de enige oplossing die ze kunnen bedenken is om af te vallen, omdat ze niet verder kunnen kijken dan het gewicht van hun dikke patiënten.

Dat is een probleem. En dat wordt telkens opnieuw aangetoond wanneer ik ernaar vraag, bijvoorbeeld op sociale media.

Het resultaat is altijd dat de meerderheid van dikke patiënten aangeeft dat ze een negatieve ervaring gehad hebben bij de dokter of een andere zorgverlener.

Het ene na het andere verhaal wordt gedeeld en hoewel dat natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek is, toont het wel aan dat het waarschijnlijk veel vaker gebeurt dan we denken.

Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het kan toch niet dat dikke patiënten in onze maatschappij niet de zorg krijgen die ze verdienen enkel en alleen omdat ze dik zijn? Daar moeten we iets aan veranderen!

En daarom ben ik begonnen met dit project Dik Bij De Dokter. In de eerste plaats om mensen de kans te geven om hun verhaal te vertellen. Maar daarnaast ook om met die verhalen het debat open te trekken op maatschappelijk niveau.

We kunnen gewichtsdiscriminatie in de zorgsector niet toelaten als maatschappij. 

We moeten hier iets aan doen. Bij zorgverleners die al in de praktijk staan, maar liefst al vroeger wanneer toekomstige dokters nog in hun opleiding zitten.

Ik hoop dat ik dat op termijn met dit project kan bereiken.

Wie ben ik?

Ik ben Veerle en met mijn bedrijf Dik Gelukkig wil ik een maatschappij promoten waarin dikke mensen onvoorwaardelijk zichzelf mogen zijn, zonder schaamte en zonder verontschuldiging.

Om dat te bereiken moeten we op een andere manier leren kijken naar dik zijn.

Dat probeer ik te doen door grote thema’s zoals gewichtsdiscriminatie en dieetcultuur onder de aandacht te brengen in de maatschappij en in de media, zoals in dit project Dik Bij De Dokter.

Daarnaast bied ik ook coaching en cursussen aan en deel ik informatie in allerlei vormen, zodat ik ook dikke mensen individueel kan helpen om zich recht te houden in deze wereld.

Heb jij al eens een negatieve ervaring meegemaakt bij de dokter of een andere zorgverlener vanwege je gewicht?

Laat dan hier je verhaal achter

Toestemming voor publicatie

De gegevens die je hier invult komen terecht in mijn mailbox. Ook als je geen toestemming geeft om je verhaal te publiceren op deze website, kan het gebruikt worden in gesprekken met personen, instellingen of organisaties wanneer ik het thema op maatschappelijk niveau wil aankaarten.

Als je toestemming geeft om je verhaal anoniem te publiceren op deze website, kan het zijn dat ik het redigeer op vlak van spelling, leestekens en lengte, maar uiteraard nooit op inhoud.

Meer informatie vind je in het privacybeleid.